Yozgat'ta yıllık balık üretimi 230 tona ulaştı

Yozgat'ta bulunan baraj ve göletlerde üretilen yıllık su ürünleri miktarı yaklaşık 230 tona ulaştı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Haziran 2012 13:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yozgat'ta bulunan baraj ve göletlerde üretilen yıllık su ürünleri miktarı yaklaşık 230 tona ulaştı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, su ürünleri üretiminin iç sularda da artırılmasına yönelik teşvik uygulamasıyla birlikte denizlerden kilometrelerce uzaklıktaki bozkırlarda balıkçılıkla geçimini temin eden aile sayısının yanında balık üretimi de her geçen gün artıyor. Açılacak yeni işletmelerle birlikte önümüzdeki yıllarda bu sayının daha da yükseleceği kaydedildi.

İl genelinde su ürünleri üretimi yaparak geçimini temin eden aile sayısının 220 civarında olduğu, baraj ve göletlerde sazan, kefal, gümüş, alabalık, in balığı ve kerevit üretimi yapıldığı, bu ürünlerin iç piyasa ile birlikte kerevitin dış pazara gönderildiği bildirildi.

Yozgat'ta en fazla balık ve kerevit Esenli beldesindeki Gelingüllü Barajı'nda bulunuyor. Bunun yanı sıra Sorgun'da alabalık üretimi yapılırken diğer barajlarda su ürünleri üretimi yaygınlaşıyor. Sorgun Mükremin Göleti kenarına kurulan ?alabalık üretim merkezi' yılda 100 bin alabalık üretiyor. Merkezin işletmeciliğini yapan 33 yaşındaki İlyas Yücel, yıllardır sadece birkaç kişinin olta balıkçılığı yaptığını, küçük çapta sulama yapılan ve Yozgat Şeker Fabrikası'nın su ihtiyacını karşıladığı Mükremin Göleti'nin artık alabalık üretimi merkezi haline getirildiğini söyledi.

Yücel, "Yozgat İl Özel İdare Müdürlüğü'ne hazırladığımız bir proje başvurusunda bulunduk. Yaptığımız projede gölet kenarında bir tesis kurmayı, bu tesiste alabalık, sazan balığı ve levrek üretmek istediğimi bildirdim. Başvurumuz kabul edildi. Şuanda tesisimizde 100 bin alabalık üretiyoruz. Yani yılda yaklaşık 30 ton alabalık üretimi yapacağız. Önümüzdeki yıllarda ise bu sayıyı 100 tona çıkarmayı hedefliyoruz. Gölet ortasında bulunan 10 ayrı kafeste toplam 100 bin alabalık var." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber